chp:faq

This is an old revision of the document!


Technisch

FIXME

FIXME

Developer omgeving

Het is mogelijk om op een laptop en/of desktop een developer omgeving te draaien van het Container Platform.
Deze omgeving is vrijwel identiek aan de productie omgeving behalve dat het een aantal toegevoegde features mist.
Bijv. :

  • Geen Cloud diensten zoals Web Application Firewall
  • Geen verbinding met AWS/Google diensten zoals hun hosted Databases, echter databases in containers zijn wel gewoon beschikbaar
  • Geen High Availablility, echter blijft het wel mogelijk om te schalen binnen de developer omgeving zodat interconnectivity hetzelfde blijft.
  • Geen Runtime Security Scanning

Meer informatie hierover is hier te vinden

Security

FIXME

Kosten

In het nieuwe platform zullen een aantal dingen veranderen wat betreft de kosten.
Onze verwachting is dat de kosten voor omroepen wel iets omhoog gaan, echter dit is voornamelijk door de nieuwe Netwerk verkeer kosten.
We zullen een aantal categorieën hebben waar de kosten in gaan vallen.

In het nieuwe platform is het niet meer nodig om vooraf capaciteit in te kopen, hierdoor willen we gaan factureren op basis van daadwerkelijke kosten ipv potentiële piek vermogen.
Dit houd in dat we willen factureren op CPU en Geheugen verbruik per uur en hierdoor omroepen betere controle krijgen over de kosten per site.

In het begin van het platform zullen we nog de oude facturatie aanhouden zodat wij en de omroepen een beter beeld kunnen krijgen in het daadwerkelijke verbruik en we zullen later per omroep dit omzetten naar facturatie op basis van verbruik.

Zoals nu al voor de meeste omroepen gebeurt zal de facturatie van de storage op basis van verbruik zijn.

In het huidige platform leven we op het NPO netwerk, hier betalen we niet voor verbruikt verkeer maar voor de aansluitingen naar de Internet Exchanges.
Vanuit de cloud hebben we helaas niet die optie en wordt hier de traffic op verbruik gefactureerd.

Om de kosten lager te houden bieden we een Static Asset CDN aan op het NPO netwerk. we hebben berekend dat 80~90% van het verkeer van omroep websites statische content is en als een omroep deze vanuit het NPO netwerk kan uitserveren dan zal dit een potentiële besparing van 50% op de netwerkkosten zijn.

De extra afgenomen cloud diensten zullen vrijwel 1-op-1 door gefactureerd worden, hier zal een laag percentage bovenop liggen tbv bijkomstige administratieve kosten hiervan te dekken.

Huidige omgeving : Appcluster

Support van het huidige appcluster blijft op niveau zoals dat altijd is geweest, we blijven updates voor uitvoeren volgens ons maandelijkse schema.

Het appcluster zal minimaal nog tot eind 2020 actief blijven, na deze tijd raakt de hardware afgeschreven en er is geen planning voor nieuwe investeringen in hardware.
Dit houd niet in dat het Appcluster dan ook uitgezet wordt, we zullen het Appcluster blijven ondersteunen.
Echter mocht het niet haalbaar zijn om het Appcluster voor eind 2020 leeg te hebben dan zullen we naar andere oplossingen gaan zoeken.

  • chp/faq.1535711087.txt.gz
  • Last modified: 2020/10/17 11:11
  • (external edit)