Community Hosting Platform : Developer Omgeving

Het is mogelijk om een developer omgeving op te starten op een locale machine zoals een laptop.
Voor het opstarten van deze omgeving zijn 2 mogelijkheden :

Minishift

Minishift is een tool die RedHat beschikbaar stelt en onderdeel is van hun CDK (Container Development Kit)

Voordelen :

  • Minishift draait in een VM waardoor deze compleet afgeschermd is
  • Doordat minishift in een VM draait zijn er geen speciale tools nodig zoals Docker

Nadelen :

  • Minishift gebruikt altijd een vaste hoeveelheid geheugen, de default is 4GB.

Minishift is verkrijgbaar via https://docs.okd.io/latest/minishift/index.html
Voor de installatie en setup van Minishift verwijzen we graag naar de documentatie die door Openshift beschikbaar wordt gesteld https://docs.okd.io/latest/minishift/getting-started/installing.html

De Minishift omgeving kan met een aantal commando's aangepast worden zodat deze beter voldoet aan je eisen.

Voor elk OS heeft minishift een andere VM tool als de standaard, echter het kan zijn dat je zelf graag een specifieke tool gebruikt voor het opstarten van de minishift VM.
Een aantal opties hierin zijn kvm, xhyve, virtualbox, hyperv. Je kan zelf een driver kiezen door het volgende commando te gebruiken minishift config set vm-driver

In sommige gevallen wil je de minishift VM meer (of minder) geheugen geven, dit kun je instellen via minishift config set memory 4096 waarbij 4096 de hoeveelheid MB's geheugen minishift mag gebruiken.
Het is ook mogelijk om op te vragen hoeveel geheugen momenteel staat ingesteld via minishift config get memory of om het geheugen gebruik weer terug naar default te zetten minishift config unset memory

Openshift Client tool

Via de Openshift Client tool is het mogelijk om op een machine waar ook Docker is geinstalleerd een Openshift omgeving op te starten, deze zal dan in Docker zelf komen te draaien als containers.

Voordelen :

  • Openshift Client tool gebruikt alleen het geheugen die ook daadwerkelijk nodig is.
  • Openshift Client tool heeft de mogelijkheid om speciale volumes te maken die rechtstreeks op het filesysteem van de machine staan, hierdoor is het ontwikkelen in containers nog gemakkelijker.

Nadelen :

  • Openshift Client tool ondersteunt officieel niet op MacOS en Windows.

Voor de installatie en setup via Openshift Client tool dien je eerst de client tool zelf installeren.
De download voor de tools zijn te vinden op https://github.com/openshift/origin/releases/latest

Diepgaande installatie handleiding voor de setup via de Openshift client tool is te vinden op https://github.com/openshift/origin/blob/master/docs/cluster_up_down.md

De Openshift Client tool heeft een aantal extra opties die in te stellen zijn zodat de OpenShift omgeving wat beter aan je eisen voldoet.

De Openshift Client tool standaard heeft een compleet leeg cluster als je deze via oc cluster up opstart
Als je bij het opstarten --base-dir=/opt/openshift/origin (pas de directory aan naar je eigen voorkeur) mee geeft, dan worden settings en projecten opgeslagen.

Standaard draait OpenShift developer omgeving op localhost (of 127.0.0.1), in sommige gevallen is dit niet gewenst.
Je kan bijvoorbeeld de developer omgeving op een VM draaien of je wil dat een collega ook bij jouw projecten kan via het netwerk.
Als je OpenShift developer omgeving op een ander ip wil laten lusiteren dan kun je het volgende bij het opstarten toevoegen : --public-hostname="192.168.1.10"

Als je graag een eigen wildcard hostname aan je developer omgeving wil hangen dan kun je dit doen via --routing-suffix="openshift.example.com"
als vervolgens *.openshift.example.com verwijst naar localhost (of het ip waar openshift op luistert) dan worden je projecten met <project>.openshift.example.com aangemaakt in de interne openshift router.

oc cluster up --public-hostname="192.168.1.10" --routing-suffix="openshift.example.com" --base-dir=/opt/openshift/origin
  • chp_developer.txt
  • Last modified: 2020/11/24 12:53
  • (external edit)