faq:faq

Veel gestelde vragen

Op deze pagina kun je als klant veel informatie vinden over hoe bijvoorbeeld ene SSH account aangevraagd kan worden, of hoe je een aanvraag indient om webhosting in te laten richten. Voor zowel jou als klant als voor voor ons als beheer is het handig om bepaalde veel voorkomende vragen te hebben beschreven. Zo is het voor jou als klant duidelijk wat wij als beheer verwachten aan informatie. Het maakt het voor beide partijen overzichtelijk en zo kunnen verzoeken sneller behandeld worden zonder dat er heel veel communicatie plaats hoeft te vinden.

Om toegang te krijgen tot het cluster, hetzij test of productie zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je met SSH toegang krijgen of via FTP. Onze voorkeur vanuit ICT gaat uit naar SSH, maar er zijn situaties voor te stellen waarin FTP wenselijk is vanuit de klant. Voor beide smaken van toegang hebben wij bepaalde informatie voor nodig, zodat we dit zo snel mogelijk in kunnen richten.

Om toegang te regelen op basis van SSH is het nodig dat de gebruiker een setje aanmaakt van sleutels, ook wel key-pair genoemd. Voor gebruikers welke onder windows werken, is een programma als putty-gen zeer geschikt. Wat wij als beheer nodig hebben is het volgende:

  • Public key
  • Welke websites/applicaties moet de gebruiker bij kunnen
  • Test of productie of misschien wel beide

Wanneer deze gegevens duidelijk zijn, is het voor beheer duidelijk wat er ingericht moet worden. Zo kan er dus vlot gehoor worden gegeven aan dergelijke verzoeken.

Om gebruikers toegang tot het cluster te verschaffen middels een FTP client heeft beheer een aantal gegevens nodig. Voor FTP toegang is bijvoorbeeld FileZilla FileZilla draait onder de meeste Operating Systems en is redelijk eenvoudig te configureren. Binnen de toegang voor FTP is er een onderscheid te maken tussen regulier FTP en SFTP (waar de S staat voor Secure). FileZilla ondersteund beide manieren.

Voor het aanvragen van een FTP account hebben wij de volgende gegevens nodig:

  • Wachtwoord welke aangemaakt kan worden op deze pagina onder het kopje MD5.
  • Welke directory moet de gebruiker aan gekoppeld worden

Een andere client welke voor (s)FTP gebruikt kan worden is winSCP. De uitleg voor winSCP is te vinden op winSCP

Tevens kan er ook gebruikt worden gemaakt van putty. Een uitleg hierover is te vinden op Uitleg Putty

  • faq/faq.txt
  • Last modified: 2020/10/17 11:12
  • (external edit)