De reden is dat MMBase probeert te schrijven in z'n builders directory; dat is niet toegestaan. Vanaf de upload server kunt u de actie (het kopieren van een builder xml) voor MMBase doen.

Kan ipv apache2.4 als frontproxy ook squid gebruikt worden?

Liever niet. Wij bieden geen squid aan, omdat testen bij ons hebben uitgewezen dat onder hoge load apache2 beter presteert dan squid. Bovendien gebruiken wij functionaliteit van apache die door squid niet geleverd wordt (https, header rewriting e.d).

Maken jullie backups?

Ja, zowel de test- als de productieomgeving worden gebackupped. Van alle databases wordt dagelijks een export gemaakt, en de export wordt samen met alle andere bestanden gebackupped.

In de productieomgeving is een mogelijkheid om zelf restores uit te voeren mbt de NetApp snapshot faciliteit. In de root van elk filesysteem vindt u de situatie zoals deze enkele uren en enkele dagen geleden op het filesysteem was. Om hier weer files uit terug te toveren gaat u als volgt te werk (nadat u ingelogged bent op de upload server. Hieronder een voorbeeld voor het terughalen van het bestand /e/ap/groenteenfruit/web-app/lekker.jsp In onderstaand voorbeeld is het dollar ($) teken uw unix prompt; dat typt u dus niet in.

 • Bepaal op welk filesysteem uw bestand lag. Het makkelijkst is in de directory te gaan staan (“cd”) waar het verloren bestand was en “df .” in te gebruiken
$ cd /e/ap/groenteenfruit/web-app
$ df .
Filesystem      Size Used Avail Use% Mounted on
fs1:/mmc_ro_00    1.0G  80M 944M  8% /d/fs1/ro/00

Kijk in de “Mounted on” kolom en u ziet dat dit filesysteem blijkbaar gemount was op /d/fs1/ro/00

 • In de mount directory vindt u de snapshots. Kies de juiste snapshot en cd vanaf daar naar de juiste plek en pluk daar het gewenste bestand weer vandaan:
$ cd /d/fs1/ro/00
$ ls -a
. .. ap as db fp README .snapshot
$ cd .snapshot
$ ls
hourly.0 hourly.2 hourly.4 nightly.0
hourly.1 hourly.3 hourly.5 nightly.1
$ cd nightly.0
$ ls
ap as db fp README
$ cd ap/groenteenfruit/web-app
$ cp lekker.jsp /e/ap/groenteenfruit/web-app/lekker.jsp_restored
 • faq/mmbase-builders.txt
 • Last modified: 2020/10/17 11:12
 • (external edit)