aankondigingen:2018:python-rationalisatie

C2018D03: Python Rationalisatie

Voorstel Klantcommunicatie

Beste klant/collega,

op woensdag 4 april tussen 9:00 en 12:00 vindt er onderhoud plaats aan de NPO Hosting python omgeving. Draaiende python-2 omgevingen worden geüpgrade naar python-2.7.14, python-3 wordt voor zover wij weten op dit moment niet gebruikt, wel komt er in de testomgeving een python-3.6.4 beschikbaar om hier alvast een eventuele latere overgang van python-2 naar python-3 mee te kunnen testen.

Een week later (woensdag 11 april) worden de oudere python versies (2 en 3) verwijderd van het hosting platform.

Indien er zelf packages geïnstalleerd zijn (middels pip install) of zelf zogeheten “virtuele omgevingen” gemaakt zijn (middels virtualenv) bestaat de mogelijkheid dat deze refereren aan de oude python versies en dat deze na het verwijderen hiervan niet meer werken.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om eenmalig na 4, maar voor 11 april de zelfgemaakte virtualenvs opnieuw aan te maken en ook een eventuele pip install opnieuw te doen. Hierdoor referen de zelf geïnstalleerde packages en virtualenvs aan de nieuwe python versies en blijven deze werken als de oude versies verwijderd zijn.

Het opnieuw doen van pip install is niet nodig voor packages welke door NPO:ICT geïnstalleerd zijn en gerefereerd worden via zogenaamde env files (/e/ap/X/bin/env voor website X), wel is het verstandig om in de testomgeving even te kijken of de python websites het nog goed doen, omdat er iets andere versies van python packages actief geworden kunnen zijn.

De testomgeving is inmiddels geüpgrade en kan gebruikt worden om dit te testen. Als blijkt dat er problemen zijn verzoeken we u om contact met ons op te nemen, we kunnen dan van geval tot geval kijken hoe de upgrade zo probleemloos mogelijk plaats kan vinden.

Meer informatie over python bij NPO Hosting vindt u op de hosting wiki.

Tot slot 2 tips:

  1. Voor de python-2 gebruikers wordt het tijd om na te denken over een upgrade naar python-3. De support voor python-2 stopt op 1 januari 2020, zie https://www.python.org/dev/peps/pep-0373/ en https://pythonclock.org/
  2. Bij deze willen we onze Drupal gebruikers even attent maken op een “highly critical release”: https://www.drupal.org/psa-2018-001 (dit heeft niets met python te maken, maar is wel belangrijk genoeg om hier even te vermelden)
  • aankondigingen/2018/python-rationalisatie.txt
  • Last modified: 2020/12/23 23:14
  • (external edit)