aankondigingen:2020:a2020d05-webhosting-update-20200419

A2020D05: Webhosting update 19 maart 2020

Beste klant/collega,

(Is dit bericht niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie.)

Het Coronavirus laat ook het NPO Hosting platform niet onbetuigd. Vanwege de huidige situatie zien we ongekende bezoekersaantallen op nos.nl en npo.nl, maar ook op sites als zapp, zappelin en schooltv is het aanzienlijk drukker dan normaal.

Dat leidt er toe dat we op plekken maatregelen moeten nemen om de toegenomen load aan te kunnen. We optimaliseren databases, stroomlijnen website caching en loadbalancen de loadbalancers.

Ondertussen hebben we ook te maken met maatregelen vanuit de regering en de NPO. We werken van huis en door de NPO is een rem op changes gezet. Dat zorgt voor een aantal effecten:

 1. Het is druk, dus het kan wat langer duren voordat we aan jouw ticket toekomen.
 2. De updates die voor deze week ingeplanned waren zijn tijdelijk stilgelegd. De status op dit moment is:
  • HTTP/2 support op apache en nginx staat aan sinds maandag 16 maart
  • nginx, php, python, nodejs, yarn, graylog, grafana, influxdb, imagemagick, image-exiftool, gearmand, bind en unbound zijn volgens plan ge-update.
  • Tijdens de testfase bleek de nieuwe tomcat versie een probleem te hebben. Hier wachten we op een volgende versie.
  • openssh, elastic search, keycloak, postgresql en icecast staan even on-hold totdat we vanuit de NPO meer duidelijkheid krijgen wat er wel/niet uitgevoerd kan worden.
  • openssh is deels gedaan, maar in het appcluster weer teruggedraaid nadat een leverancier een dermate oude versie bleek te gebruiken, die niet met onze nieuwere versie wenste te communiceren. Hier bedenken we een workaround voor en in de loop van de week wordt dat alsnog aangepast.
 3. Omdat we een aantal omgevingen opschalen kan het voorkomen dat er een korte onderbreking (< 1 sec) van de dienstverlening op de betrokken omgevingen plaatsvindt.

We hopen je op deze manier voldoende geïnformeerd te hebben,

het NPO Hosting team. (nog kerngezond!)

 • aankondigingen/2020/a2020d05-webhosting-update-20200419.txt
 • Last modified: 2020/10/17 11:12
 • (external edit)