aankondigingen:2020:a2020f01-aankondiging-chp4

A2020F01: Update Community Hosting Platform

Beste klant / collega,

(Is dit bericht niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie.)

Bij deze willen wij graag de nieuwste versie van het Community Hosting Platform aankondigen.
Deze nieuwe versie is gebaseerd op OpenShift 4.4 en biedt veel vernieuwingen en verbeteringen.

Wij stellen bij deze versie eerst als beta beschikbaar zodat onze gebruikers alvast kunnen snuffelen aan de nieuwe functies en de nieuwe webconsole, terwijl wij nog de laatste onderdelen implementeren. Dit houdt in dat er nog her en der kleine dingen kunnen veranderen, dat bepaalde functionaliteit nog niet 100% beschikbaar is en dat het cluster nog niet bestempeld is als “gereed voor productie”.

Wil je gebruik maken van het nieuwe cluster, dan is dit beschikbaar voor alle bestaande gebruikers op: https://console.chp4.io.

Feedback en Bug reports kunnen gedaan worden via ons Ticket systeem op https://support.npohosting.nl.


Wat kun je verwachten in de nieuwe versie?

De Webconsole is veranderd en heeft nu voor gebruikers 2 delen, een “Developer” deel waarin je op hoger niveau een Topology view krijgt van de onderdelen binnen een project. Je ziet hier monitoring, waar je onder andere cpu en memory gebruik kunt zien van het project. Daarnaast is er ook een “Administrator” deel waar je interface meer lijkt op de oude webconsole en je hier rechtstreeks naar Pods, ConfigMaps, Routes en Logging kan gaan.

In de nieuwe versie zijn een aantal security gerelateerde zaken verbeterd en toegevoegd. Een van de toegevoegde onderdelen is de “security scanning” van de gebruikte images op software onderdelen die vulnerabilities kunnen hebben.

In de nieuwe versie van het CHP maken we ook gebruik van een nieuwe storage techniek die betere performance levert en stabieler is dan de huidige. We stappen hier over van GlusterFS naar Ceph. Met Ceph kunnen we naast shared filesystems ook blockstorage aanbieden. Verder bieden we ook mogelijkheid om AWS EBS storage te krijgen binnen een project en is op aanvraag beschikbaar.

Met het nieuwe cluster maken we ook meteen onze S3 compatible object storage beschikbaar tbv het static CDN. Deze object storage is beschikbaar tbv het uitserveren van statische files zoals Images, CSS, JS en user-generated content. Dit CDN draait binnen Nederland en geeft de mogelijkheid om hoog-volume dataverkeer objecten goedkoper uit te serveren zonder verlies van stabiliteit en beschikbaarheid.

Pipelines biedt de mogelijkheid om CI/CD (continuous integration & continuous deployment) toe te passen binnen projecten. Hiermee wordt het mogelijk om geautomatiseerd bouwen, testen en deployen van code en hiermee het opzetten van een consistent proces welk de kans op menselijke fouten vermindert.

Meer informatie op: https://www.openshift.com/learn/topics/pipelines

Service Mesh biedt een uniforme manier om applicaties te verbinden, beheren en observeren. Met Service Mesh kun je requests binnen de verschillende services in je applicatie traceren en geeft je inzicht in hoe elk onderdeel presteert. Service Mesh geeft je ook de mogelijkheid om de verkeersstromen binnen de applicatie te visualiseren en te beheersen. Verder geeft Service Mesh je de mogelijkheid om gecontroleerd een nieuwe versie van je applicatie live te zetten en te bepalen wie van je bezoekers deze nieuwe versie te zien krijgen.

Meer informatie op: https://www.openshift.com/learn/topics/service-mesh

OpenShift Serverless biedt de mogelijkheid om applicaties/functies uit te laten voeren op basis van event-triggers. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn zodra een redactie-lid een plaatje upload dat deze vervolgens wordt geresized en voorzien van een watermark voordat deze wordt opgeslagen. Serverless bied voornamelijk dezelfde type functionaliteit die bijv. AWS Lambda of Google Functions zouden bieden maar met ondersteuning voor meer talen en binnen de omgeving waar ook je overige applicaties in draaien.

Meer informatie op: https://www.openshift.com/learn/topics/serverless


  • aankondigingen/2020/a2020f01-aankondiging-chp4.txt
  • Last modified: 2020/10/17 11:12
  • (external edit)