aankondigingen:2020:c2020a04-storage-onderhoud-202006

C2020A04 Storage Onderhoud

Aankondiging: Storage onderhoud hosting omgeving

Beste klant/collega,

(Is dit bericht niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie.)

Wij vragen aandacht voor het volgende:

  1. Storage onderhoud

Op 26 en 27 augustus wordt er tussen 10:00 en 17:00 onderhoud gepleegd aan de NPO storage omgeving. De storage switches worden voorzien van nieuwe firmware. Deze upgrades zijn non-disruptive, wat betekent dat de betrokken switches tijdens de upgrade gewoon blijven functioneren en storage verkeer geen hinder ondervindt.

Wat gaan we doen

Op deze data worden firmware upgrades van de zogeheten Fibre Channel switches van het Storage Area Network (SAN) uitgevoerd. Het schema ziet er als volgt uit:

datum tijd wat impact
26 augustus 10:00–17:00 firmware upgrades switches fabric 1 geen
27 augustus 10:00–17:00 firmware upgrades switches fabric 2 geen

Aanleiding/ achtergrond

De NPO storage omgeving bestaat uit een aantal componenten, te weten (acronym soep alert!): SAN1) en NAS2) De daadwerkelijke disken zitten in het SAN gedeelte, de NAS is de component die de “ruwe” storage (de zogeheten blockstorage) bij het SAN betrekt en dit vertaalt naar zogeheten file storage, waar de webservers weer iets mee kunnen. Hiervoor is dus communicatie van de NAS richting SAN nodig. Dat loopt fysiek over een aantal glasvezelverbindingen. Deze glasvezels zijn met elkaar verbonden via een aantal zogeheten Fibrechannel switches. (afgekort: FC switch) Het geheel van switches en verbindingen wordt ook wel een “fabric” (“weefsel”) genoemd.

Die FC switches hebben hun eigen firmware en dat is de firmware die we deze ronde gaan upgraden.

Het SAN is opgebouwd uit 2 onafhankelijke fabrics, waarbij het uitgangspunt is dat al het verkeer zowel over het ene als over het andere fabric kan. Dat betekent dat er een heel fabric uit kan vallen zonder dat het SAN daar last van heeft.

Verder is het zo dat de firmware upgrades van de FC switches non-disruptive zijn. Dat betekent dat het SAN verkeer gewoon doorgaat tijdens zo'n firmware upgrade. Alleen de hogere management lagen (bv shell toegang tot zo'n switch, wat alleen nodig is voor beheerders) ondervinden een korte onderbreking op moment van de upgrade.

Dat betekent dat tijdens de upgrade het storage verkeer geen hinder ondervindt, maar mocht er nou toch een switch kuren vertonen waardoor verkeer tijdelijk niet mogelijk is via het ene fabric dan schakelen de systemen vanzelf binnen enkele seconden over naar het andere fabric.

Op woensdag worden de switches van fabric 1 ge-upgrade, de dag daarop die van fabric 2. Deze upgrades worden uitgevoerd door gecertificeerde engineers van onze storage leverancier die zeer regelmatig dit soort upgrades uitvoeren.

In snelweganalogie: alle rijbanen blijven beschikbaar. Mochten er zich toch onvoorziene omstandigheden voordoen dan kan er een baan worden afgekruist, warbij al het verkeer nog steeds over de resterende banen kan. Dit alles onder het toeziend oog van getrainde wegbeheerders.

Bereikbaarheid

Team Hosting&Streaming is gedurende het onderhoud via de normale kanalen bereikbaar. Zie de contact pagina


1)
Storage Area Network
2)
Network attached Storage
  • aankondigingen/2020/c2020a04-storage-onderhoud-202006.txt
  • Last modified: 2020/10/17 11:12
  • (external edit)