aankondigingen:2020:c2020d20-storage-onderhoud-202011

C2020D20 Storage Onderhoud

Aankondiging: Storage onderhoud hosting omgeving

Beste klant/collega,

(Is dit bericht niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie.)

Wij vragen aandacht voor het volgende:

  1. Storage onderhoud

In de nacht van 16 op 17 november 2020 wordt er tussen 2:00AM en 4:00AM onderhoud gepleegd aan de NPO storage omgeving. Gevolg hiervan is dat de hosting omgeving eenmalig gedurende enkele minuten een tragere storage zal ervaren, waardoor websites misschien even haperen.

Dit bericht is ter informatie, van uw kant is geen actie nodig.

Wat gaan we doen

De NPO storage omgeving is gerepliceerd over twee datacenters. Alles wat weggeschreven wordt in datacenter 1 wordt gekopieerd naar datacenter 2 en vice versa. Het idee is dat mocht er een datacenter uitvallen (brand / overstroming / koelings- of stroomproblemen) de storage ten alle tijde beschikbaar blijft door over te schakelen naar de kopie in het andere datacenter.

Althans… dat is de theorie! Maar dit is nog nooit getest. En dat gaan we nu doen. Niet door een lucifer in het datacenter te gooien, maar door de overschakelactie handmatig uit te voeren. Wat er dan op de achtergrond gebeurd is dat de replicatierichting wordt omgedraaid. Data wordt dan niet meer gekopieerd van datacenter 1 naar 2, maar precies andersom van 2 naar 1.

Dit onderhoud wordt uitgevoerd door gecertificeerde storage engineers die deze tests regelmatig bij vele grote bedrijven uitvoeren.

In snelweganalogie: alle rijbanen blijven beschikbaar, maar de auto's (data) gaan nu links rijden waar ze voorheen rechts reden. Om te voorkomen dat er tijdens die operatie frontale botsingen gebeuren wordt het verkeer kort stilgelegd om iedereen van rijbaan te laten wisselen.

Bereikbaarheid

Team Hosting&Streaming is gedurende het onderhoud via de normale kanalen bereikbaar. Zie de contact pagina

  • aankondigingen/2020/c2020d20-storage-onderhoud-202011.txt
  • Last modified: 2024/04/16 07:59
  • by 127.0.0.1