aankondigingen:2020:c2020t01-openshift4.5-upgrade

Op donderdag 10 september zullen we OpenShift 4.4 gaan upgraden naar versie 4.5. Graag brengen wij je op de hoogte van de verschillen tussen deze versies.

In de nieuwe versie zijn veel interessante updates geïntroduceerd, met name voor cluster beheerders. De focus ligt met deze release met name op de uitrol/installatie van OpenShift en in wat mindere mate in het gebied wat interessant is voor developers. Toch zijn er ook voor developers veranderingen en vernieuwingen te melden. Hieronder de belangrijkste veranderingen die op ons platform van toepassing zijn.

Veranderingen:

De web console is aangepast en kent de volgende veranderingen:

  • Mogelijkheid voor de installatie van Helm Charts in de Developer Catalog.
  • Helm Release terugdraaien (rollback), verwijderen (uninstall) en updaten (upgraden).
  • Dynamic Knative event sources aanmaken en verwijderen.
  • OpenShift Pipelines heeft mogelijkheden gekregen voor Git webhooks, Triggers, Workspaces en beheren van credentials van private git repositories. Ook biedt het betere logs voor troubleshooting.
  • Health checks toevoegen tijdens of na het uitrollen van de applicatie.
  • Vaak gebruikte zoekopdrachten vastzetten en verbetering van de navigatie.

De Ingress Controller kent ook aantal updates. Zo kunnen er access logs aangezet worden en kan er een specifieke wildcard route policy ingesteld worden op de Ingress Controller. Het is nu ook mogelijk om HTTP/2 ingress support aan te zetten in HAProxy.

Daarnaast zullen er ook zaken verdwijnen met de upgrade naar versie 4.5, Noemenswaardige dingen voor developers is dat Jenkins Pipeline build strategy zal verdwijnen in de toekomstige versies. In plaats daarvan is aan te raden om Jenkins Files direct te gebruiken op Jenkins of de OpenShift Pipelines te gebruiken.

Dit waren de meest belangrijke updates voor versie 4.5. Voor een volledig overzicht van de Release Notes verwijzen we je naar de documentatie van Red Hat: https://docs.openshift.com/container-platform/4.5/release_notes/ocp-4-5-release-notes.html

De upgrade vind plaats vanaf 8:00 ’s ochtends en neemt ongeveer 1 – 1,5 uur in beslag. Workloads blijven beschikbaar tijdens de upgrade, alleen de API en de Webconsole kunnen beperkt beschikbaar zijn in deze periode.

  • aankondigingen/2020/c2020t01-openshift4.5-upgrade.txt
  • Last modified: 2020/10/17 11:12
  • (external edit)