aankondigingen:2021:c2021d14-netwerk-onderhoud-202110

C2021D14 Netwerk Onderhoud

Aankondiging: Netwerk onderhoud hosting omgeving

Beste klant/collega,

(Is dit bericht niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie.)

Wij vragen aandacht voor het volgende:

  1. Netwerk onderhoud

In de nachten van 17 op 18 en 19 op 20 oktober wordt er tussen 4:00AM en 7:00AM onderhoud gepleegd aan delen van het NPO netwerk. Gevolg hiervan is dat een deel van de NPO hosting omgeving gedurende 30-60 sec geen netwerkconnectiviteit heeft, waardoor websites even kunnen haperen. Dit bericht is ter informatie, van uw kant is geen actie nodig.

Wat gaan we doen

Nadat er op de storage en de virtualisatieclusters netwerkonderhoud gepleegd is, is het nu tijd voor servers van het appcluster waar alle web- applicatie- en database server instances op draaien. (sites die in CHP draaien worden niet geraakt door dit onderhoud)

Ook deze servers zijn verspreid over twee datacenters. Qua netwerk zitten de servers in datacenter 1 gekoppeld aan de core router in datacenter 1 en analoog voor datacenter 2. Met ingang van volgende week worden er kruisverbindingen gemaakt, waardoor de servers in datacenter 1 ook gekoppeld worden aan de core router in datacenter 2 en vice versa. Het voordeel hiervan is dat er dan voortaan onderhoud aan de netwerkapparatuur (de “core routers”) plaats kan vinden zonder dat dat nog impact heeft op de servers.

Om die kruislingse aansluitingen te kunnen maken is het nodig dat de servers iets anders aangesloten worden. Dit gebeurt datacenter voor datacenter, in de eerste nacht het ene datacenter en in de tweede nacht het andere.

In tegenstelling tot bv de storage servers is het in dit geval niet mogelijk om zonder impact de workloads naar het gewenste datacenter te verhuizen. Technisch is verhuizen prima mogelijk, maar dat heeft ongeveer evenveel impact (server instance downbrengen in het ene datacenter en weer starten in het andere datacenter) als het anders aansluiten van de servers zelf. Daarom kiezen we ervoor om de server instances te laten draaien op de plek waar ze draaien en voor lief te nemen dat deze korte tijd zonder netwerk zitten.

Een uitzondering hierop zijn de elastic search instances. Omdat deze op applicatieniveau al aan clustering doen kunnen deze wèl zonder impact verhuisd worden tussen datacenters. Deze verhuizingen worden uitgevoerd in de dagen voordat het onderhoud plaatsvindt.

Wat is de impact

Alles wat dubbel uitgevoerd is (webserver instances, applicatieserver instances) schakelt uit zichzelf over naar het datacenter dat nog wel netwerkconnectiviteit heeft. Echter, de meeste database server instances zijn enkel uitgevoerd en deze zullen dus even niet bereikbaar zijn voor de applicatieserver instances. In hoeverre websites daar last van hebben hangt van de website af. Websites die veel caching doen zullen er naar verwachting nauwelijks iets van merken, websites die voor elk request naar de database moeten zullen gedurende het onderhoud even niet reageren.

Verder kunnen de instances die in het datacenter draaien waar het onderhoud plaatsvindt op dat moment ook even niet bij hun (netwerk)storage. Denk aan plaatjes die tijdelijk niet uitgeserveerd kunnen worden en databases die even niet bij hun database files kunnen. Maar, omdat er tijdens het onderhoud ook geen requests op deze instances kunnen binnenkomen zorgt dit gegeven niet voor extra onbeschikbaarheid.

Bereikbaarheid

Team Hosting&Streaming is gedurende het onderhoud via de normale kanalen bereikbaar. Zie de contact pagina

  • aankondigingen/2021/c2021d14-netwerk-onderhoud-202110.txt
  • Last modified: 2024/05/06 15:19
  • by 127.0.0.1