aankondigingen:2021:c2021d14-netwerk-onderhoud2-202110

C2021D14 Netwerk Onderhoud, deel 2

Aankondiging: Netwerk onderhoud hosting omgeving

Beste klant/collega,

(Is dit bericht niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie.)

Wij vragen aandacht voor het volgende:

  1. Netwerk onderhoud

In de nacht van 19 op 20 oktober wordt er tussen 1:00AM en 3:00AM onderhoud gepleegd aan delen van de NPO hosting omgeving. Databases worden verplaatst naar een ander hosting enclosure. Gevolg hiervan is dat connecties met databases kortstondig verbroken worden, waardoor websites even kunnen haperen. Eerder op de dag worden redundante zaken als webservers en applicatieservers verplaatst. Omdat die geloadbalanced zijn heeft dat geen merkbare impact. Dit bericht is ter informatie, van uw kant is geen actie nodig. Military Helmet

Wat gaan we doen

Voor deze nacht stond er een wijziging geplanned om de tweede helft van de hosting servers waar het appcluster op draait qua netwerk anders aan te sluiten. Echter, omdat de vergelijkbare wijziging voor de eerste helft van de hosting servers op 18 oktober tot een forse verstoring heeft geleid, gaan we dat, om herhaling te voorkomen, nu anders doen.

Deze keer worden alle server instances pro-actief verhuisd naar een datacenter waar geen onderhoud plaatsvindt. Op die manier kan het netwerkonderhoud aan de betrokken servers plaatsvinden zonder dat dit impact heeft op de hosting diensten.

Alle zaken die redundant uitgevoerd zijn (webservers, applicatieservers, elastic search instances) kunnen zonder impact verhuisd worden. Dit wordt in de loop van de dag gedaan. De niet redundante server instanties (databases, java instanties) worden 's nachts gedaan.

Wat is de impact

Databases en andere niet-redundante instanties moeten gestopt worden op de ene server en weer gestart op een andere server. Per instance kost dit ongeveer 30 seconden tot enkele minuten (afhankelijk van het type instantie; een database start snel op, java kan er wat langer over doen) Gedurende die tijd is de instantie niet beschikbaar voor websites. In hoeverre websites daar last van hebben hangt van de website af. Websites die veel caching doen zullen er naar verwachting nauwelijks iets van merken, websites die voor elk request naar de database moeten zullen gedurende het onderhoud waarschijnlijk een foutmelding geven.

Bereikbaarheid

Team Hosting&Streaming is gedurende het onderhoud via de normale kanalen bereikbaar. Zie de contact pagina

  • aankondigingen/2021/c2021d14-netwerk-onderhoud2-202110.txt
  • Last modified: 2024/04/16 07:59
  • by 127.0.0.1