aankondigingen:2021:c2021d21-storage-onderhoud-202112

C2021D21 Storage Onderhoud

Aankondiging: Storage onderhoud hosting omgeving

Beste klant/collega,

(Is dit bericht niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie.)

Wij vragen aandacht voor het volgende:

  1. Storage onderhoud

Op 8 en 9 december wordt er onderhoud gepleegd aan de NPO storage omgeving. Een aantal storage servers worden van nieuwe firmware voorzien. Dit onderhoud zal naar verwachting geen merkbare impact hebben.

Wat gaan we doen

Op beide data worden firmware upgrades van de SAN omgeving uitgevoerd. Het schema ziet er als volgt uit:

datum tijd wat impact
woensdag 8 december 1:30–4:30 AM SAN (locatie 1) geen impact verwacht
donderdag 9 december 1:30–4:30 AM SAN (locatie 2) geen impact verwacht

Vorig jaar heeft een vergelijkbare actie plaatsgevonden.

Aanleiding/ achtergrond

De NPO storage omgeving bestaat uit twee functionele hoofdcomponenten, te weten een SAN1) en een NAS2). Misschien heb je thuis wel een NAS systeempje staan om je foto's op te bewaren of om films of muziek mee af te spelen. De NAS systemen bij de NPO zijn de grote broertjes daarvan. In een NAS zit normaal een of meerdere harddisks waar de bestanden uiteindelijk opgeslagen worden. Het grote broertje van een losse harddisk is een SAN, dat is een hele verzameling van harddisks die via een storage netwerk aan b.v. een NAS beschikbaar gemaakt worden.

Voor zowel SAN als NAS systemen geldt dat deze ingebakken software hebben (zogeheten “firmware”) en die firmware moet van tijd tot tijd bijgewerkt worden naar een nieuwere versie waarin bugs opgelost zijn.

Onze leverancier adviseert ons om deze actie 2 maal per jaar uit te voeren. Dit betreft dus de reguliere “najaarsupdate”.

Impact

De SAN systemen zijn intern redundant. Dat betekent dat een firmware upgrade uitgevoerd kan worden zonder dat de buitenwereld daar veel van merkt. Tijdens de upgrade ligt de verwerkingscapaciteit van het SAN ongeveer 10-20% lager dan normaal, maar omdat het SAN in z'n geheel voor minder dan 60% belast wordt verwachten we dat deze upgrades geen merkbare impact gaan hebben.

Bereikbaarheid

Team Hosting&Streaming is gedurende het onderhoud via de normale kanalen bereikbaar. Zie de contact pagina


1)
Storage Area Network
2)
Network attached Storage
  • aankondigingen/2021/c2021d21-storage-onderhoud-202112.txt
  • Last modified: 2024/03/07 17:08
  • by 127.0.0.1